Verslagen

Ola,

Op zaterdagmiddag 12 maart聽reisde 31 leerlingen en 3 docenten af naar het Spaanse Matar贸 voor het eerste deel van de uitwisseling. Vol enthousiasme en goede moed verzamelde de groep zich in vertrekhal 1 van Schiphol airport. Nadat we waren ingecheckt en gecontroleerd bij de beveiliging konden we nog even genieten van de heerlijke drankjes van de Starbucks. Om 19:00 uur stegen we op vanaf Amsterdam en binnen twee uur vliegen kwamen we aan in Barcelona. Hier werden we opgevangen door de buschauffeuse die ons in 40minuten naar Matar贸 bracht.

Bij aankomst in Matar贸 stonden de Spaanse gastgezinnen ons op te wachten. Toen brak het spannende moment waar we al weken op gewacht hebben aan. “Hoe is mijn Spaanse uitwisselingsleerling in het echt?” Voor de docenten was het erg leuk om te zien dat de Spaanse en Nederlandse leerlingen in twee groepen tegenover elkaar stonden op een schemerachtig Spaans plein. Na een minuut twijfelen staken de eerste leerlingen over en binnen een mum van tijd waren alle matches gemaakt. Hierna vertrokken de leerlingen vrijwel direct met hun nieuwe gezin naar huis.

Op zondag trekken de leerlingen op met hun gastgezin. Er wordt gevist op inktvissen, andere gaan shoppen in Barcelona en/of zijn naar het voetbalstadion geweest van FC Barcelona.聽Er wordt dus volop genoten聽in het Catalaanse land.

Maandag聽krijgen we een rondleiding op de Spaanse school en mogen we in de middag op visite聽in het stadhuis.

We聽kijken nu al uit naar de聽andere verhalen over de聽avonturen op zondag.

marcel

Ola,

Vandaag op maandag 14 maart kwam de groep van 31 Wiringherlant leerlingen weer samen. Om 08:00uur startte de gewone lesdag voor de Spaanse leerlingen en konden onze leerlingen elkaar bijpraten. De leerlingen vertelde elkaar hun ervaringen bij het gastgezin en de avonturen van zondag. Zo waren er leerlingen die mee waren geweest naar de verjaardag van een grootvader terwijl andere leerlingen naar Barcelona waren geweest of zelfs op de Middellandse Zee hebben mogen vissen! Alle leerlingen zagen er blij en tevreden uit, wat fijn is om te zien als begeleiders.

Nadat we aan het begin van de ochtend een rondleiding kregen door het schoolgebouw mochten we even wachten in de bibliotheek. Hier kregen we de kans om een opdracht te maken en de verschillen te bekijken tussen Spaanse rituelen en Nederlandse rituelen. Zo blijken de katholieke feestdagen (Pasen, Carnaval, Drie Koningen) in Cataloni毛 van grote waarde te zijn voor de bevolking. De winkels liggen bijvoorbeeld vol met chocolade, dit聽delen聽de mensen in de tijd voor Pasen aan elkaar uit als blijk van waardering.

Rond 10:00uur vertrokken we richting de Town Hall waar we vooraf even tijd voor onszelf kregen. Dit werd gebruikt om even goed te ontspannen waarna we in de Town Hall door een lid van de gemeenteraad welkom werden geheten. Er werd ons (in Catalaans, met tolk) verteld hoe de economie van Cataloni毛 werkt en welke functie de gemeente heeft. Na enkele wederzijdse beleefdheden en presentjes kregen we een historische stadswandeling.

Matar贸 is door de Romeinen gesticht en heeft daardoor nog enkele bijzondere Romeinse fundamenten waar we over verteld kregen. Bij sommige leerlingen was de spanningsboog geknapt en deze genoten daarom lekker van de Spaanse zon tijdens de rondwandeling.

Rond 13:00 uur was de wandeling afgelopen en kregen we van Laura (onze Spaanse docent) de tip om snel even iets te eten te halen. Het is namelijk gebruikelijk dat de Spaanse gezinnen pas rond 15:00uur lunchen, voor ons Nederlanders zou dit wel erg laat zijn en we moesten op school ook nog aan het werk. Na een snelle hap vertrokken we terug naar het schoolgebouw waar we in聽het computerlokaal aan het werk gingen. De leerlingen van Havo/vwo 3 gingen verder met hun Prezi over ‘Local job opportunities’, de leerlingen van vmbo 2 begonnen aan hun presentatie voor de thuisgebleven klasgenoten. Volgende week kunnen de leerlingen dan vol enthousiasme hun klasgenoten vertellen welke avonturen allemaal beleefd zijn.

Morgen vertrekken we samen met de uitwisselingsleerlingen en 3 Spaanse docenten richting Barcelona waar wij o.a. de Sagrada Familia van Gaudi gaan bekijken. Dit wordt een flinke onderneming met ongeveer 70 personen door de stad maar we hebben er allemaal ontzettend veel zin in!

Via: https://www.flickr.com/photos/rsgwiringherlant/聽kunnen de gemaakte聽foto’s bekeken worden.

 

dinsdag 15 maart聽聽聽聽聽聽聽聽 Matar贸

Vanmorgen om 09:45 uur verzamelden 32 leerlingen van Wiringherlant en 29 Spaanse leerlingen zich op het treinstation in Matar贸. Nadat de laatste slaap uit de ogen gewreven was en de nieuwtjes onderling gedeeld waren vertrokken we met de trein naar Barcelona.

Na een minuut of 40 klommen we vanuit het metrostation in Barcelona de trappen op om direct oog in oog te staan met een van de indrukwekkendste gebouwen van Barcelona, La Sagrada Familia. De leerlingen kregen even de tijd om van de altijd in aanbouw zijnde basiliek van Gaudi foto’s te maken en er omheen te lopen. Daarna trokken wij te voet verder Barcelona in om langs een paar hotspots te lopen. Zo kwamen wij langs nog twee huizen naar ontwerp van Gaudi, waaronder Casa Mila. Wij vervolgden onze tocht door Barcelona naar een Illusie museum, waar de leerlingen foto illusies van zichzelf konden maken. Een foto op een steiger van de Sagrada Familia, onder manneke pis of op de wc naast president Obama en bondskanselier Merkel, het was allemaal mogelijk. Omdat onze voeten schreeuwden om een pauze liepen we naar een winkelstraat waar de leerlingen tijd kregen om zelf rond te lopen. Nu konden ze hun magen van voedsel te voorzien en souveniertjes in te slaan voor het thuisfront. Met de buit binnen zijn we rond 15:00 uur per trein teruggereden naar Matar贸 waar de leerlingen zich samen met hun partner de rest van de dag konden vermaken. We zijn weer benieuwd naar hun verhalen morgen.

20160315_100745 20160315_101400 20160315_101448 20160315_110511

Via: https://www.flickr.com/photos/rsgwiringherlant/聽kunnen de gemaakte聽foto鈥檚 bekeken worden.

Vrijdag 18 maart 2016

Op donderdagochtend 17 maart zijn we samen met de Spaanse leerlingen om 08:00uur in een luxe touringbus gestapt en het binnenland van Cataloni毛 ingereden. De eerste stop was na anderhalf uur rijden Girona. Na een kleine pauze kregen we een rondleiding door het plaatselijke Joods Historisch Museum. De gids vertelde ons wat Joodse mensen zijn en hoe ze (tijdens het Romeinse Rijk) in Girona belandt waren. Na een bloeiperiode in de 12e en 13e eeuw nam de weelde van de Joodse handelaren langzaam maar zeker af. In het jaar 1492 werden de Joden door de Spaanse koning Ferdinand II gedwongen om katholiek te worden of het land te verlaten. Hierdoor verdween de Joodse traditie in Cataloni毛 en trokken Joodse mensen verder (o.a. naar Amsterdam) Europa door. We kregen prachtige grafstenen te zien die enkele eeuwen in de grond hebben gelegen maar tijdens het aanleggen van de spoorlijn weer in beeld kwamen.

Na het museum deden we een korte stadswandeling (o.a. langs de kathedraal van Girona) door de regen, helaas was de Spaanse zon vandaag afwezig. Om pauze te houden reden we naar een grote Shopping Mall waar iedereen naar hartenlust kon ontspannen. Rond half 3 vertrokken we naar Tossa del Mar waar we i.v.m. de regen maar kort verbleven. Er stond een prachtig kasteel langs de kust maar dit hebben we door de weersomstandigheden enkel van een afstand aanschouwd.

Na terugkomst bij school was de dag nog niet afgelopen, om 20:00uur waren we namelijk uitgenodigd voor een gezamenlijke avondmaaltijd.

Na een ontspanningsmoment van enkele uren zagen we de leerlingen en hun gastouders weer terug in de bibliotheek van de school. Alle gastouders hadden heerlijke lokale producten meegenomen (vooral de pizza麓s waren populair) waar de leerlingen, gastfamilies en docenten van konden genieten. Na de maaltijd werd en nog even flink gesport op het grote sportveld bij de school. Voetballen, basketballen of gezellig chillen waarbij de dag besproken werd.

Rond 22:00uur ging iedereen moe maar voldaan met zijn gastgezin mee terug naar huis. Op vrijdagochtend werkten de leerlingen van jaar 3 aan hun presentatie. Om 10:00uur vertelde de leerlingen in het Engels over 麓Local Job Opportunity麓s麓. Dit terwijl de leerlingen van leerjaar 2 hun prestatie voor hun eigen klas in Nederland aan het voorbereiden waren.

Vrijdagavond gaan veel leerlingen als afsluiting lasergamen en zaterdagochtend om 06:00uur in de ochtend verzamelen we bij het treinstation van Mataro om richting het vliegveld te gaan.

Groetjes vanuit het computerlokaal in Mataro.

Dhr. Vriend

Dhr. Meijering

Mevr. Van der Horst

 

 

Reacties zijn gesloten.