Verslagen Palermo

De verslagen zijn door de leerlingen geschreven en treft u hieronder aan evenals de foto’s.

Vrijdag 8 maart

Vandaag gingen we om 8:30 verzamelen bij de parkeerplaats om te vertrekken naar LIPU. LIPU is een dierenbescherming. Het was best wel een lange busreis, maar het uitzicht was overal supermooi dus het was wel te overleven als je naar buiten keek.

Toen we aan waren gekomen hadden we eerst even tijd om wat te eten en drinken, als je wilde kon je ook even naar het barretje om wat te kopen of naar de wc te gaan. Daarna werden we in 2 groepen verdeeld, de Italianen en Nederlanders apart. Wij gingen eerst naar de dierenarts: LIPU. De vrouw die daar werkte vertelde ons erover in het Duits. Er worden vooral veel vogels gebracht maar, ze helpen ook allerlei andere soorten dieren. Ook katten, honden en schildpadden bijvoorbeeld. Eerst kregen we de verblijven van de vogels te zien.

De vrouw vertelde over het werk wat ze doet. Ze verzorgd alle dieren en de jonkies leert ze de dingen aan die ze nodig hebben. Het kan ook zo zijn dat een jong vogeltje wordt verstoten door zijn moeder. Dat gebeurt als er niet iets goed met hem is. Dat doet de moeder omdat het vogeltje eigelijk geen overleving kans heeft. Dankzij deze opvang kunnen vogels die anders zouden overlijden toch een leven leiden. Als het kan worden ze later nog vrijgelaten in de natuur. De mevrouw die hier werkt heeft alles geleerd van haar man. Daardoor kan ze nu heel goed met de dieren omgaan. Daarna gingen we naar buiten, daar zagen we nog een aantal verschillende dieren. Daarna wisselde we met de Italianen, wij gingen het jachtkasteel in en zij gingen naar de dierenarts. Het was een mooi jachtkasteel, de man die ons rondleidde vertelde over de bloemen, dieren en waar het kasteel voor gebruikt werd vroeger. Er waren allerlij opgedroogde bloemen en opgezette dieren.

Het kasteel werd een paar maanden gebruikt per jaar tijdens het jachtseizoen. Dat was ook de reden waarom het kasteel niet zo heel luxe is. Na het bezoek aan dit kasteel, gingen we weer terug naar de verzamelplaats. (Bijna iedereen was tijdens de terugreis in slaap gevallen, OOPS!)

Toen we terugkwamen van LIPU hebben we gewacht en gingen de Italianen overleggen wat we gingen doen. Daarna gingen we naar onze huizen toe om wat te drinken. Toen we klaar waren gingen we naar het busstation. Daar hebben we gewacht op de bus. Wanneer we eenmaal in de bus zaten hadden we allemaal stress, want we dachten dat we in de verkeerde zaten. Ondertussen waren er drie mensen uitgestapt bij een halte waar Lily ook uit zou moeten, maar dat hadden ze niet verteld aan haar. De volgende halte wilden ze alleen Lily eruit zetten, maar de groep had besloten dat het niet slim is om iemand alleen te laten. Uiteindelijk gingen we met zijn allen naar de bowlingbaan en is het allemaal goed  gekomen. Sam en Alice zijn de winnaars van het bowlen. In de avond is iedereen gaan eten, sommige samen en sommige alleen met het gastgezin. Na het eten zijn we gaan afspreken in iemand zijn huis om spelletjes met elkaar te spelen, te praten en wat te drinken. Dit was de vrijdag dan weer. EINDE!

Groetjesss van Joy, Lily en Bridget

Dit is het verslag van Ronald de Goede, Thom Gijsbertsen en Joost Bakker A3A donderdag 7 maart 2019:

We gingen ‘s morgens met de bus naar Monreale. Toen we aankwamen gingen we eerst naar een mozaïek school. We kregen eerst een verhaal te horen over het ontwerp van de mozaïeken. Er werd uitgelegd hoe het ontwerp wordt gemaakt. Daarna gingen we naar een ruimte om te zien hoe de mozaïeken gemaakt worden en mochten we het zelf ook uitproberen. Mozaïeken is een kunst waarbij kleine of grote gekleurde stenen samen een afbeelding vormen. Dit kan een kleine maar ook een enorme afbeelding zijn. Mozaïek wordt vooral toegepast op muren en vloeren van grote, vaak oude gebouwen. De overeenkomst van de mozaïek en local jobs is; vroeger werd mozaïek veel gebruikt voor het versieren van heilige gebouwen. Vooral op de ramen van kerken is veel mozaïek te zien. Dit willen de Italianen behouden dus leren ze het aan anderen om de kunst van het mozaïeken in hun cultuur te behouden. Nadat wij dat gedaan hadden gingen wij een hoge berg op met een heleboel trappen. Toen wij boven aankwamen liepen wij door het centrum van Monreale. Even verderop lag het mozaïek museum. De eerste groep ging naar binnen de andere groep bleef buiten wachten. Het museum was erg klein en er hingen maar 24 kunstwerken. Het was erg mooi, toen we in de tweede kamer aankwamen was er in het midden een grote mozaïeken kubus. Na het museum bezocht te hebben, zijn we naar de kathedraal van Monreale gegaan, maar slechts enkelen mochten het gebouw betreden: Korte broeken zijn niet toegestaan in de kerk. Deze twaalfde eeuwse kathedraal staat bekend om de vele kunstwerken die het gebouw versieren. Zo worden de verhalen van bijvoorbeeld Adam en Eva en de ark van Noach verteld doormiddel van kunstwerken. Het meest populair was de plaat van Jezus die gemaakt is door de vikingen, omdat op deze plaat Jezus niet in zijn gebruikelijke vorm wordt afgebeeld, maar op dit kunstwerk is de messias met blonde haren te zien. In deze kerk zijn ook mozaïeken te zien. De vloer is een voorbeeld van een mozaïek.

Dag 1 verslag 1:

Om 3:20 ging ik opstaan om te douchen, te eten en om 3:50 gingen we Senna ophalen. We reden naar de kleine parkeerplaats en moesten melden dat we er zijn en onze id en zorgpas laten zien. We kwamen om 5:00 aan op Schiphol. We verzamelden met z’n allen en gingen inchecken. We zouden om 7:20 naar Rome. Dat liep iets uit. We kwamen om 10:00 aan. Om 11:00 vlogen we richting Palermo en om 12:00 kwamen we aan. We gingen onze bagage ophalen, maar de bagage van Elise en mevrouw Gruwel was ergens anders. Toen werden we opgehaald door de uitwisselingen.

We gingen met ze mee en onderweg lieten ze belangrijke gebouwen en wegen zien. Toen we thuis waren gingen we lunchen. Ik vond het best raar want we aten Lasagne. Toen we klaar waren met eten had ik even rust en daarna gingen met z’n allen naar het centrum om de gebouwen te zien, maar natuurlijk ook om te eten. We aten bijvoorbeeld een arenchine, iets wat typisch Syciliaans is. Het was ook carnaval en de kinderen hadden zakjes met papier snippertjes en daar gooiden ze mee. Toen we klaar waren gingen we weer naar huis en ging ik slapen.

Dag 1 verslag 2:

We moesten vroeg opstaan om naar hun school te gaan. Daar hadden we ice breaking questions en we gingen lekkere dingen eten om het 10 jarig bestaan van deze uitwisseling te vieren. Daarna gingen we naar huis en daarna gingen we naar het strand.

In de middag hebben we met z’n alle afgesproken bij het strand. We hebben daar spelletjes met de bal gedaan om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk voor de gezelligheid. Rond 19.00 uur gingen we weer naar huis. Het was een heel gezellige dag en we hebben elkaar beter leren kennen.

Dag 2:

Palermo dinsdag 5 maart 2019

We zijn vandaag met alle leerlingen en docenten naar Capo Gallo geweest. Hier hebben we door de mensen van ‘You Dive’  een rondleiding gehad in het gebied. We kregen onder andere uitleg over de soorten planten die daar in dat gebied groeien.

Ook waren er twee mensen met een lichamelijke beperking die ons gingen vertellen over hun eigen duikervaring en hoe zij ermee leven om het te kunnen combineren met duiken. Een van de mannen vertelde dat hij van jongs af aan al heel graag wilde duiken. De andere man vertelde dat hij zich heel vrij voelt als hij in het water is. De gids van You Dive heeft ons ook nog veel vondsten uit het water laten zien, zoals zeesterren en schelpen.

Later hebben we op een scherm de videobeelden van twee duikers kunnen zien. Hierbij gaf de gids van You Dive extra uitleg over de planten en dieren onderwater.

Nadat we bij de duikschool waren geweest mochten we met de hele groep een klein dorpje in om een ijsje te gaan kopen. Daarna zijn we met de bus terug gereden naar Palermo.

Aan het eind van de middag zijn we met de hele groep de stad in gegaan om souveniertjes te halen voor thuis.

Sara Kemna en Elise Franke
A3a

Reacties zijn gesloten.