Sporture Slovenie

sporture

Comeniusproject: Sporture

Uitwisseling 06 oktober tot en met 12 oktober 2013-10-08

Slovenië.

Zondag: We vertrokken om 06.00 uur vanaf school. Na de paspoortcontrole vertrokken we met de ouders naar Schiphol, onderweg bij Mac Donalds meneer de Decker nog even opgepikt. Ondanks de jonge leeftijd van onze leerlingen waren er geen traantjes tijdens het afscheid. Bij de douane waren er geen problemen, dit keer hadden de leerlingen zelfs geen scharen in hun etuis. Na een drankje konden we eindelijk echt aan de onze reis beginnen: op naar München.

In München moesten we weer door de douane, waar we zeker een half uur in de rij hebben gestaan en de tijd voor het boarden steeds dichterbij kwam. Spannend dus … gaan we het redden????  Toen we eindelijk door de douane waren moesten we even een sprintje trekken om het vliegtuig nog te halen. Maar het is ons gelukt!!!!

Na een rustige vlucht naar Zagreb moesten we nog anderhalf uur met de bus naar onze eindbestemming waar we om 15.30 aankwamen. De gastgezinnen stonden ons met open armen op te wachten. Dit was voor onze leerlingen het moment van de waarheid: in een wild vreemd land meegaan met wildvreemde mensen.

Maandag

De leerlingen werden om half 8 op school verwacht voor hun eerste lessen en wij zouden om 8 uur opgehaald worden maar helaas communicatie problemen zijn er overal. Het werd dus ruim half negen.

Wij , alle docenten van de partnerlanden werden verwelkomd door de directrice van de school. Vervolgens kregen we een rondleiding door de school en hebben we 2 lessen bijgewoond  en een voorbereiding voor een fietsexamen.

Opvallende verschillen met Nederland/rsg Wiringherlant zijn:

het is een basisschool waar de leerlingen vanaf hun 6e jaar tot hun 15e jaar onderwijs volgen; de lessen starten om half 8 ’s ochtends; de leerlingen krijgen een soort van verlaat ontbijt en kunnen op school een warme lunch krijgen; de klassen zijn niet groter dan 22 leerlingen en alle leerlingen moeten hun schoenen uittrekken en slofjes aantrekken.

Rond 1 uur gingen de leerlingen naar huis en wij terug naar ons hotel. Maar we moesten om 4 uur weer present zijn voor de officiële opening van het project.  Van elk land werd verwacht dat ze een presentatie  hielden over hun eigen school, omgeving, land en vooral over de traditionele sporten en spelletjes. Slovenië beet de spits af en showde hun traditionele spelletjes in authentieke klederdracht met bijbehorende muziek. Karlijn en Sven waren inmiddels bloednerveus en waren gelukkig  als 3e aan de beurt. Ze hebben het super gedaan. Na afloop hebben ze iedereen laten kennis maken met typical Dutch food zoals drop, stroopwafels en botersnoepjes. Deze vielen bij alle landen bijzonder goed in de smaak. De heer de Decker heeft een demonstratie gegeven van het zgn spijkerpoepen, dit leverde enige hilariteit op.

20131008_085303

slovenie 10

biken

kantine

kla

kring

kwek

groep

groep2

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.