Sporture Kroatie

Sporture Kroatiƫ

De 6e uitwisselingsweek van het Comenius Sporture project werd georganiseerd in Kroatiƫ. Mirte de Boer, Luca Gootjes en Sam Butter vlogen op zaterdag 14 maart samen met de docenten Laurens van Huffelen en Kunal Ruitenburg naar Zagreb.

Samen met team Oostenrijk werden wij per taxibusje naar het dorp Gornja Stubica gebracht. Tijdens de rit van ongeveer 1 uur, zat de sfeer er meteen in. Ā In het hotel van de docenten werden de leerlingen hartelijk ontvangen door de gastgezinnen.

Zondag verbleven de leerlingen bij de gastgezinnen en kregen de docenten een rondleiding door het kasteel van Gornja Stubica.

Maandag werd de week officieel geopend op de Matije Gupca School. Zowel leerlingen als docenten kregen een rondleiding verzorgd door de Kroatische leerlingen. Bijna in ieder lokaal kwam het Sporture project naar voren d.m.v. zelfgemaakte posters. Vervolgens was het tijd voor Kroatische taalles. Vanaf toen konden leerlingen en docenten elkaar in het Kroatische begroeten. De middag werd afgesloten met een flinke plons in het tropische zwembad. In de avond was het tijd voor de presentaties van de verschillende landen incl. een zelfgemaakte videoclip met veel dans, sport en humor. Na afloop werd ons een heerlijk diner aangeboden, gemaakt door de gastgezinnen.

De volgende dag werd de hoofdstad Zagreb bezocht. Ā Na een bezoek aan het stadsmuseum en een stadswandeling met gids kregen de leerlingen de gelegenheid om zelf de stad te ontdekken. Vanzelfsprekend bezochten onze avontuurlijke leerlingen de McDonalds.

Woensdagochtend 06:45 uur vertrek. Voor ons bezoek aan de Plitvice meren moesten we vroeg ons bed uit, maar het was het meer dan waard. Ā De leerlingen konden naar hartenlust selfies nemen en met een beetje geluk een schitterend natuurlandschap op de achtergrond vastleggen. De wandeling werd afgesloten met de “Mexican wave” samen met een groep Japanners op een rondvaartboot (je had er bij moeten zijn om het te geloven).

In de namiddag werd het museum van Nikola Tesla (uitvinder van met name elektriciteit) bezocht. Vooral Luca kon er naderhand veel over vertellen.

Donderdagochtend kregen de leerlingen een aardrijkskundeles over het land Kroatiƫ en werden zij voorbereidt op de sportdag later in de ochtend. De sportdag werd onder meer bezocht door Dubravko Simenc, een Olympische waterpolo kampioen en Andreja Ivancan een internationale hardloopster.

In de middag naar Krapina, een stad waar vele overblijven van de Neanderthalers zijn gevonden. Hier hebben we een rondleiding gekregen door het natuur historische museum gericht op de Neanderthalers.

De laatste dag hebben we een flinke wandeling gemaakt door t heuvelachtige landschap. Bij onze eindbestemming in Lojzekova hiza konden de leerlingen zich uitleven in de speeltuin of op het voetbalveld. Na een gezonde lunch werden we met de bus naar de plaats Marija Bistrica (bekend om de vele Pelgrims) gebracht waar de leerlingen hun eigen souvenirs mochten ontwerpen.

Hiermee kwam een einde aan het officiƫle programma. Na een emotioneel afscheid was het tijd om de koffers te pakken. De volgende dag vlogen wij met een KLM vlucht weer naar huis.

Een ervaring en vele vriendschappen rijker.

Dhr. K. Ruitenburg

Docent Aardrijkskunde

Reacties zijn gesloten.