Verslagen

ELOS          EUROCHOIR        Comeniusproject         2013 – 2015

 

RSG Wiringherlant neemt deel aan het Comeniusproject “Eurochoir”. In dit project doen 3 scholen uit 3 verschillende landen mee; The Sir Bernard Lovell School uit Engeland, Askim Videregaend skole uit Noorwegen en RSG Wiringherlant uit Wieringerwerf.

De bedoeling van dit project is om de leerlingen en de docenten van de drie deelnemende landen met elkaar in contact te brengen door met elkaar een koorrepertoire samen te stellen, in te studeren en uit te voeren. Bij de contacten wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van de moderne communicatiemiddelen; zo wordt er geskyped, gefacebookt, geappt en gemailed. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de echte uitwisseling, waarbij de leerlingen zoveel mogelijk in gastgezinnen verblijven en met elkaar op school de eerder ingestudeerde liederen tot een meestal minimaal vierstemmig geheel weten samen te smeden. In ieder land wordt minimaal 1 concert gegeven.

In november 2013 zijn de betrokken docenten voor het eerst bijeengekomen in Engeland. Daar zijn de eerste afspraken gemaakt over de samenstelling van het koor, het repertoire,  de verdeling van andere taken, de financiën en het tijdschema. Vooral het plannen van de uitwisselingen is altijd lastig, omdat de jaarschema’s van de scholen vaak totaal niet op elkaar aansluiten. Iedere school zou proberen twaalf leerlingen te selecteren verdeeld over de vier verschillende stemsoorten; 3 sopranen, 3 alten, 3 tenoren en 3 bassen.

Al meteen werd duidelijk hoe verschillend de scholen waren. De Noorse school heeft zich gespecialiseerd als pre-conservatorium opleiding, waarin zang een verplicht onderdeel is. De Engelse school, een gewone openbare school, heeft een systeem van keuzemodules in de culturele vakken, waaronder een zangmodule, wij hebben verplicht het vak CKV, maar geen duidelijke zangtraditie. Wij wisten dus niet of we aan de gemaakte afspraak zouden kunnen voldoen.

De eerste uitwisselingsweek zou plaatsvinden in Engeland van 21 tot en met 28 maart 2014. Mijnheer Aalbers had in december en januari 11 leerlingen (6 meisjes en 5 jongens) geselecteerd. Er was dus een plaatsje over. Dat werd ingevuld met een technische jongen die zou gaan zorgen voor foto’s, video’s en communicatie. De ouders hadden toestemming gegeven en zo begonnen de repetities, 1 uur in de week tijdens de CKVlessen, erg beperkt, maar iedereen deed z’n best. We maakten kennis met de andere koorleden via Skype. De Engelsen bleken maar met 5 meisjes en 3 jongens te zijn en ook nog niet zo ver met oefenen, maar de Noren waren met z’n twaalven en lieten een verpletterend goede indruk achter. Zouden wij ooit zo goed kunnen worden?

Op 21 maart vlogen we naar Bristol. Wij werden allemaal ondergebracht in een jeugdhotel in Bath, want er waren niet genoeg gastgezinnen. De Noren verbleven gedeeltelijk bij gastgezinnen en gedeeltelijk in een gewoon hotel in Bath. Iedere ochtend werden we met de bus opgehaald en naar de Sir Bernard Lovellschool gebracht. Wel even wennen aan het linkse verkeer en verder genieten van de smalle weggetjes en het prachtige Engelse landschap. Op school natuurlijk eerst kennismaken en toen aan het werk; “rehearsels”! Op maandag en dinsdag onderbraken we het zingen in de schoolkantine met een overheerlijke lunch. Gelukkig maar want het avondeten in het hotel was van een aanmerkelijk mindere kwaliteit. De Noren schrokken een beetje van onze zangkwaliteiten en zagen het somber in. Maar we oefenden stug door. Met wat simpele canons kwamen we er goed in en toen
konden we toch ook de moeilijkere stukken wel aan; Kyrie, Laudate, River of Tyne, Beach Boysmedley’, Ik heb een wagen volgeladen en nog veel meer. Langzamerhand kwam het vertrouwen.

 

Op woensdag gingen we op excursie naar Bristol, waar vooral het bezoek aan de zeven etages van de Primarkt ons uitstekend beviel. En op donderdag was dan uiteindelijk het concert in de theaterzaal van de school. Het publiek kwam in grote getale, de zaal was vol. Het concert was een afwisseling van koornummers en optredens van solisten en groepjes uit de drie landen. De Nederlandse eer werd hoog gehouden door onze pianist Remi Gunther.  Onder de leiding van drie docenten, onze Dirk Aalbers, Engelse Beth en Noorse Charlott-Renee bereikte het koor een ongelooflijk hoog niveau en de staande ovatie aan het einde was dan ook dik verdiend.

Het eerste afscheid volgde op vrijdag, toen de Noren vertrokken. Wij gingen op zaterdag en het afscheid nemen duurde zo lang dat we bijna onze vlucht misten!


Onze volgende uitwisselingsafspraak stond gepland voor december 2014 en we zouden elkaar ditmaal treffen in Askim voor hun traditionele kerstconcert. Omdat onze koorleden allemaal waren overgegaan naar de examenklassen en zij dus niet meer mee mochten doen, waren we genoodzaakt een nieuw koor samen te stellen. Weer audities, weer voorlichting voor de ouders en uiteindelijk 22 leerlingen geselecteerd, waarvan er 16 mee konden naar Noorwegen.

Op 7 december vertrokken we vol goede moed en volgens ons beter voorbereid naar Noorwegen. Daar waren wel voldoende gastgezinnen en de contacten waren voor de afreis al gelegd. We vlogen op Oslo, daar werden we opgehaald met een schoolbusje en naar Askim gebracht. De leerlingen wachtten ons op en samen wachtten we in school op de Engelsen.

De kennismaking verliep uitstekend en al heel snel gingen we zingen. Want op dinsdag stond al ons eerste optreden gepland. We mochten in het auditorium van de school twee nummers ten gehore brengen ter ere van de officiële opening van het nieuwe gebouw. Op woensdag stond het huisconcert gepland. Dit dient als auditie voor het officiële kerstconcert. Een plaatsingscommissie bepaalt welke artiesten en welke nummers goed genoeg zijn. Gelukkig werden alle koornummers goed genoeg bevonden. Onze inspanningen op de voorafgaande dagen werden dus ruim beloond; tien nummers is echt heel veel!

Als beloning kregen we op donderdag een excursie naar Oslo met een heel uitgebreid programma. We bezochten een repetitie van het Oslo filharmonisch orkest, een museum, een lunchconcert, we winkelden wat, aten gezamenlijk en gingen tot slot naar het Starwarsconcert van het Oslo filharmonisch concert. Dat concert was meer dan een hoogtepunt en het slot van een zeer geslaagde dag.

Op vrijdag toch eerst weer oefenen en nog meer oefenen. Vervolgens naar de kerk, generale repetitie en ook in de kerk pizza’s eten. En toen was het zover; concertkleding aan, publiek verwelkomen en het hart uit je lijf zingen. Volledige focus op de dirigenten en dan weer gebeurt het; Er is een koor geboren!

Het afscheid nemen op zaterdag kwam voor iedereen te vroeg. Wat hadden we graag nog wat langer van elkaar en van ons succes willen genieten….. .AD

En dan rest nu de laatste uitwisseling in dit project. Van 22 maart tot en met 28 maart zijn onze Engelse en Noorse vrienden bij ons te gast. Het repertoire is gekozen, we zullen de komende maanden heel hard oefenen, we zullen onze laatste gezamenlijke week gebruiken om het concert op vrijdag tot een klinkend succes te maken. En we gaan vooral genieten. Want dat Eurochoir voor ons allemaal een onvergetelijke ervaring is, staat nu al vast.

Reacties zijn gesloten.