Verslagen sporture

ELOS project: Sport & Nature
Navalmoral de la Mata
VMBO 2 rsg Wiringherlant 

Dag 1 – Navalmoral de la mata 

We zouden om 8.30 verzamelen op de school van de uitwisselingsstudenten, maar de lange reis vanuit Nederland hakte er toch wel in bij iedereen. Voordat iedereen thuis was en de binnenkant van zijn ogen kon bekijken was het al 1.30 uur. En daarom werd de keus gemaakt om iedereen uit te laten slapen.  

Om 11.00uur verzamelden we in de aula, waar een welkomstwoordje werd gehouden door het schoolhoofd die zich aardig had voorbereid en zelfs een paar woorden in het Nederlands deed, als je goed luisterde.  

Vervolgens zijn we met twee Spaanse docenten actief aan het werk gegaan. We hebben een heerlijke wandeltocht gemaakt, van ongeveer 2 uur. Gelukkig waren de meeste voorbereid op het prachtige weer en liepen we, alle Nederlanders, in korte mouwen de heuvels op. We hebben mogen zien wat een mooi uitzicht er dichtbij deze school te vinden is.  

Om 14.30 ging iedereen weer terug naar het huis van het gastgezin, om hier even te ontspannen. Om 17.15 hadden alle gezinnen weer op één punt afgesproken om gezamenlijk te eten en de dag gezellig af te sluiten.  

Het is allemaal even wennen hier in Spanje voor iedereen. Slapen in een nieuw huis, praten met Spanjaarden die niet allemaal goed Engels spreken, andere temperatuur en een korte nachtrust. Maar dag 1 zit er alweer op, dus op naar dag 2!   

Dag 2 – Navalmoral de la mata

Het weekend is begonnen, maar we hadden toch een gezamenlijk activiteit op de planning staan. Om 12.00 uur kwamen we bij elkaar op een gezamenlijke plek die open wordt gesteld door de gemeente om activiteiten te organiseren. Alle aanwezige tafels werden aan elkaar geschoven en daarop werden allemaal heerlijk zelfgemaakt eten door de gastgezinnen neergezet. We hebben in het zonnetje mogen genieten van deze picknick. En terwijl alle ouders gezellig met elkaar aan het praten waren, hadden ook de leerlingen het naar hun zin. Er werd veel gelachen, gepraat, gevoetbald en vooral lekker gegeten. De rest van de dag was vrije tijd en werd met een eigen invulling verder afgerond. Dit staat ook op de planning van morgen. Alle kinderen blijven bij hun gastgezin en gaan iets met hen doen. Hoewel er een grote groep naar een gezamenlijke stad gaat om daar het een en ander te bekijken.

Dag 4 – Navalmoral de la Mata

We vetrokken om 8.30 naar het mooie Madrid. De school had deze dag perfect voorbereid. Om een goed beeld te krijgen van de stad, gingen we met de bus langs allemaal prachtige, bekende gebouwen. Uiteraard met een stop bij stadion Santiago Bernabeu. Vervolgens dropte de bus ons in het centrum van Madrid, waarnaar we nog een stuk te voet door de stad zijn gegaan. De docenten hebben ons hier nog een aantal mooie gebouwen laten zien, zoals The Royal Palace. De leerlingen vonden dit ontzettend tof of zoals Nout het zei: ‘Het is mooi, maar het is wel anders.’ Na onze looptour door de stad, kregen de leerlingen vrije tijd om lekker te gaan shoppen want daar hadden de meiden toch wel erg zin in. Na 2,5 uur kwamen de leerlingen terug met hun buik vol McDonalds, souvenirtjes voor familie (hoewel Roosmarijn daar geen tijd meer voor had) en foto’s met Chucky (hoewel Willemijn was vergeten dat ze hier geld voor moest betalen).

Dag 5 – Navalmoral de la Mata

Een sportieve dag stond er op de planning. We werden om 8.30 op school verwacht waar we eerst mochten genieten van churros met chocolade, dat de meeste leerlingen nog nooit gegeten hadden. Na wat stoeien op de binnenplaats, waarbij Floyd zeker niet al zijn krachten had gebruikt, gingen we lopend naar de gymzaal. Hier werden de leerlingen ingedeeld in verschillende landen, waarna de officiële openingsceremonie kon beginnen. Nadat het Olympisch vuur was aangestoken, begonnen de verschillende disciplines. Iedere leerling moest een onderdeel voltooien, waarna er een top 3 bekend was. Uiteraard was er ook een groepsopdracht, namelijk de estafette. De leerlingen hebben zich ‘in het zweet’ moeten werken en dat heeft zich beloond in een officieel diploma en medailles. De burgemeester was zelfs aanwezig om de leerlingen de gouden medailles om te hangen. Na deze sportdag zijn de leerlingen naar huis gegaan en hebben hier nog lekker kunnen genieten van het heerlijke weer dat wij hier vandaag hebben gehad.

Dag 6 – Navalmoral de la mata

Het zit er alweer bijna op! De laatste dag van de week is aangebroken. En wat voor een dag.. They saved the best for last. We begonnen de dag om 8.30 op school, waar we na een korte wandeling werden opgehaald door een bus om naar het National Park te gaan. Om het park heen zijn allemaal kleine gebieden gemaakt waar je heen kunt om voorlichting te krijgen over verschillende onderdelen. Als eerste kwamen we aan bij de bloemen en kruidentuin. Hier werd uitgelegd waar de verschillende planten voor gebruikt worden. Het was warm weer dus de wandeltocht naar het dorpje Higuera. Hier gingen we door de bergen heen hiken. Al klimmend en klauterend door het landschap tot we bij een grot aankwamen. Nadat we hier heel interessante verhalen hebben gehoord, liepen we weer terug. Na deze tocht was het tijd voor een lunchpauze, waar iedereen zich even moest insmeren met zonnebrand…want het zonnetje scheen heerlijk. Vervolgens zijn we al zingend met de groep op weg gegaan naar het volgende dorp. Het was een lange, maar mooie en gezellige tocht. Hier aangekomen hebben we het bijencentrum bezocht. Hier werd een presentatie gegeven over de belangrijke functies van bijen en konden de leerlingen waxkaarsen maken. Vanavond speelt Ajax tegen Real Madrid en dat kunnen we niet missen. Dus de meeste leerlingen en begeleiders gaan in bij de bowlingbaan de wedstrijd gezamenlijk kijken!

Reacties zijn gesloten.