Informatie

Is ELOS iets voor jou?

Vind je andere landen interessant? Hou je van reizen? Wil je in het buitenland studeren of droom je van werken in een internationaal bedrijf? Dan is ELOS vast iets voor jou! Op een ELOS-school leer je alles wat je nodig hebt, om je voor te bereiden op een internationale toekomst. Denk je dat is niets voor mij, ik vind Nederland groot genoeg? Vergis je niet, voor een internationale toekomst ben je ook in Nederland op je plek. De wereld is overal.

ELOS-school wat is dat?

Op een ELOS-school krijg je gewoon les, maar wel met een internationaal tintje. Ook worden er veel projecten uitgevoerd en is er de mogelijkheid om op uitwisseling, of op studiebezoek in een ander land te gaan. Soms kun je zelfs je (maatschappelijke) stage in het buitenland volgen!

Vreemde talen

Virtueel samenwerken met leerlingen in het buitenland of op uitwisseling gaan, betekent dat je ook moet leren om je te redden in een andere taal. Moeilijk? Gewoon doen! Je zult zien dat je minstens zo goed Engels of Duits spreekt als leerlingen uit een ander land. En als je een paar dagen een vreemde taal spreekt, gaat het steeds beter.

In de les

In de les is er veel aandacht voor Europa en de wereld. Dat betekent dat je soms weleens moet doorbijten, maar ook dat je meer leert. Daarmee heb je later een streepje voor. Hoe dat gaat? Denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis: als het gaat over heksen in Europa in de  middeleeuwen, kun je dat vertalen naar de wereld van vandaag. Zijn er nog steeds landen waar geloof in heksen bestaat? En waarom?

Sectorwerkstuk of profielwerkstuk

Op een ELOS-school maak je een sector- of profielwerkstuk dat net even anders is dan op een andere scholen. Je zorgt ervoor dat je idee√ęn uit de andere landen en de samenwerking tussen andere landen aan bod komen. Kies daarom een onderwerp dat internationaal is. Maar welk onderwerp is dat niet? Ook gebruik je materiaal in een andere taal of maak je (een deel van) je werkstuk in een andere taal.

Projecten en uitwisselingen

Vind je het ook leuk om eens buiten je eigen klaslokaal te kijken, bijvoorbeeld bij leeftijdgenoten op een school in Frankrijk? Of zelfs in Turkije? Als je op uitwisseling gaat, werk je samen met buitenlandse leerlingen aan een gezamenlijk project. Dat kan gaan over energie of mode. Je bereidt alles voor in de klas en je werkt het samen uit, via de computer of misschien wel tijdens de uitwisseling. Ook op school kun je vaak aan internationale projecten meedoen: het Europees Jeugdparlement, de Dag van Europa, de Dag van de Talen, een taaldorp en nog veel meer.

Beroep en schoolprofiel combineren

Dat is geen probleem. ELOS is opgenomen in je gewone programma en in de bovenbouw kun je vanuit jouw toekomstidee werken aan verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld International Job Orientation, waarbij je gaat kijken hoe internationaal jouw droomberoep kan zijn. Of InterArt, als je ge√Įnteresseerd bent in kunst en cultuur. Of InterHealth, als je bijvoorbeeld wilt leren voor di√ętist of malaria wil helpen voorkomen. InterScience, als je helemaal gaat voor techniek of iets als duurzame energie.

Veel doen levert veel op

In de tijd dat je op een ELOS school zit, houd je een portfolio bij. Daarin stop je alles wat belangrijk is, zoals werkstukken die laten zien wat je allemaal kunt. Misschien heb je meegeholpen aan het organiseren van een project in het buitenland of heb je een internationaal taalcertificaat gehaald. Zo kun je zelf ook zien dat je elk jaar een stap verder komt. Voor ELOS-activiteiten krijg je vaak een cijfer of een deelcertificaat met handtekening van je leraar. Uiteindelijk kan dat je helpen  als je toegelaten wilt worden tot een opleiding in Nederland of daarbuiten, maar ook bij het zoeken naar een baan. Maar bovenal zul je zien dat je aan ELOS veel plezier beleeft.

 

“Samen werken aan een

internationale toekomst!

ELOS is voor iedereen!‚ÄĚ

 

Reacties zijn gesloten.