Verslagen Chiavari

Woensdag 13-3-2019

Vandaag alweer de laatste dag. De leerlingen mochten eerst nog met hun match de les bijwonen om vervolgens met zijn allen in een klassiek lokaal met tribune af te sluiten. Althans, met zijn allen ging niet helemaal lukken aangezien Koen nog in de les zat bij zijn match.

De directrice van de school sprak mooie woorden tot ons en toen was het toch echt zo ver. De tranen vloeiden rijkelijk en er werd een hoop geknuffeld. Het afscheid zag er erg ontroerend uit.

De busrit verliep soepel en vlak voor het vliegveld passeerden we de beroemde ingestorte brug van Genua. Een afschuwelijk gezicht om te zien. Op het vliegveld verliep het helaas een stuk minder soepel. Twee uur vertraging omdat het in Nederland stormde. Het was niet anders. De leerlingen gebruikten het moment om hun telefoon op te laden en we gingen evengoed maar door de douane heen. Lise en Mirjam kregen mooie blauwe plastic schoentjes omdat zij hun eigen schoenen uit moesten doen. Deze stonden erg modieus.

Na wat rond te hebben gehangen mochten we dan toch aan boord. De piloten zouden wat extra gas geven, want zij wilden nog naar de wedstrijd van Ajax kijken. Na een turbulente vlucht kwamen we weer in het kille Nederland aan. Van het prachtige Italië weer terug naar ons fijne kikkerlandje

We hebben met elkaar een super week achter de rug en de leerlingen waren heel lief door de begeleiders te bedanken. Tijd om huiswaarts te keren en over drie weken de Italianen een onvergetelijke tijd te geven.

Bedankt voor het volgen van de avonturen van onze leerlingen en de vele foto’s van Justin zijn onder de volgende url te vinden:

https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1FTTD4wHldn_LZmK5UggKM25KTf1lV4fC

Dinsdag 12-03-2019

De tijd vliegt voorbij en vandaag stond alweer de laatste excursie op het programma. Helaas was Lyanne erg misselijk en moest zij de trip naar Genua laten schieten.

Om 08:08 vertrok de trein en helaas waren de meeste plaatsen al bezet waardoor een aantal leerlingen moesten staan. Veronique ging bij Koen op schoot zitten maar de rit werd er voor haar niet echt comfortabeler op. Na vele tunnels en vele stationnetjes kwamen we na een uurtje in Genua aan. De zon die scheen weer volop en er was geen wolkje aan de lucht.

In Genua kregen we een rondleiding door het oude gedeelte van de stad en dat leverde mooie taferelen op. In de kathedraal die we bezochten was tijdens de tweede Wereldoorlog een bom ingeslagen, maar dit was een blindganger. Uiteraard was het aan God te danken dat deze niet af was gegaan. De bok stond nog in de kathedraal tentoongesteld.

Tijdens de tour was er vanuit een parkje een prachtig uitkijkpunt vanwaar je een goed overzicht had over het historische gedeelte van Genua. Wij vervolgden onze weg door de smalle steegjes richting de haven. Koen was de dag er voor al geschrokken van een standbeeld die bleek te leven en reageerde toen erg impulsief. Vandaag deed hij er nog een schepje bovenop. Op de hoek van een steeg stond een nog al rondborstige dame en gezien de weinig verhullende kleding was zij hier behoorlijk trots op. Waar iedereen een beetje “awkward” de andere kant op keek reageerde impulsieve Koentje met “Zooooooooo”. Deze reactie was dan wel weer te hilarisch voor worden.

Eenmaal bij de haven aangekomen kregen de leerlingen wat tijd voor zichzelf. Een goede anderhalf uur later waren zij netjes op tijd terug om vervolgens het aquarium van Genua te bezoeken. Ook Mirjam, Kim en Shannon die  onbedoeld half Genua hadden verkend. Dit aquarium is de op één na grootste van Europa en er zijn dan ook meer dan 500 verschillende soorten zeedieren te zien. Mirjam, Shannon en Niels zaten “front row” toen de dolfijnen kunstjes begonnen te vertonen en dit was erg spectaculair om te zien. Lise vond het wel grappig om aan Julia haar hand te trekken die een rog aan het aaien was en die schrok zich een hoedje. Na alles bewonderd te hebben was het tijd om terug naar de fontein te gaan, waar de Italiaanse partners stonden te wachten.

Zij waren zelfstandig naar Genua afgereisd en Lyanne was ook meegekomen want zij voelde zich alweer een stuk beter. Super leuk natuurlijk. Na twee uurtjes vrije tijd met hun partner gespendeerd te hebben, was het tijd om de trein naar Chiavari te nemen. De trein was net zo vol als tijdens de heenweg en Niels was even vergeten dat hij naar Sestrië moest, dus die stapte al uit in Chiavari terwijl zijn match nog relaxed in de trein zat. Gelukkig was de docente bereid om Niels naar Sestrië te brengen en was er weinig aan de hand.

Helaas staat alweer de laatste avond met het gastgezin voor de boeg, maar dan moet er maar een hele mooie avond van gemaakt worden. Dit zal zeker goed komen en hopelijk wordt iedereen morgen een beetje uitgerust wakker, zodat de terugreis net zo soepel verloopt als de hele excursie tot nu toe.

ci vediamo domani

Maandag 11-3-2019

Om 08:00 uur ‘s ochtends werd er op school verzameld en mevrouw Kabel en meneer Boersma waren erg blij met de bevestiging die zij daar kregen. Iedereen had het erg naar hun zin en genoot tot nu toe volop. Tel daarbij het prachtige weer en het mooie programma van deze dag op, dan kan het helemaal niet meer stuk.

Mirjam moest nog een beetje wakker worden toen ze arriveerde, maar gelukkig stond er nog een busreis van twee uur voor de boeg. Deze bus bracht ons naar het schitterende Lucca met haar karakteristieke straatjes. Een doolhof waar in vroegere tijden in het amfitheater gladiatorengevechten werden gehouden, tegenwoordig echter meer bekend door een aflevering van Top Gear.

In Lucca werd meneer Boersma tot reisleider gebombardeerd en gaven de Italiaanse leerlingen korte presentaties bij de verschillende bezienswaardigheden. Toen één van de hoogste gebouwen van Lucca beklommen werd, daagde Lucas meneer Boersma uit voor een wedstrijdje wie er het eerste bij de top zou zijn. Het werd een fotofinish. Zover kwam het echter niet. Lucas was verschrikkelijk snel, maar meneer Boersma moest vlak voor de top foto’s nemen. Mocht Lucas zeggen dat hij tijdens de poging om in te halen tegengehouden werd dan is dit uiteraard niet waar. Het uitzicht vanaf de toren was erg mooi en onder de bomen die er op het dak van de toren stonden kon iedereen lekker in de schaduw staan.

Na de rondleiding hadden de leerlingen wat vrije tijd. De meesten huurden fietskarretjes waarmee zij over de 4 kilometer lange stadsmuur fietsten. Dit leverde hilarische taferelen op en de Nederlanders lieten zien dat zij in een echt fietsland wonen. Waar de “Dutchies” netjes de fiets op de weg hielden waren er de “Italiano’s” die op een plantenbak knalden. Gelukkig liep het goed af alhoewel iemand misschien een “lachspier” heeft verrekt.

Na het fietsavontuur werd de bus opgezocht om richting Pisa te vertrekken. Na een half uurtje kwamen we vlak bij “De Piazza dei Miracoli” (Plein der Wonderen) aan. Ongelooflijk wat een architectonische wonderen daar gebouwd zijn vanaf zo’n duizend jaar geleden.

De leerlingen vermaakten zich opperbest rondom de monumenten. Niet alleen vanwege de pracht en praal, maar vooral dankzij hun eigen invulling. Simon kocht een cadeautje voor zijn vader (benieuwd wat hij er van vindt), een aantal meiden waren vooral aan het “photobomben” (één foto was zo grappig dat ze een foto van de foto namen) Lianne danste met een stel onbekenden mee op het gras en Lucas was aan het afdingen op zijn nieuwe “Gutzie” bril.

Na al dit vertier was het tijd om huiswaarts te keren.
Vanavond vult iedereen de avond weer op zijn eigen manier in en zal Koens tiramisu verorberd worden.

Fino a domani

Zondag 10-3-2019

Het weer viel iets wat tegen, maar dat weerhield de leerlingen er niet van om van alles te gaan ondernemen.

Lianne en Mirjam hadden gebeachvolleybald en gingen vandaag naar Milaan met hun gastgezin. Dit leverde enkele hele mooie plaatjes op.

Niels, roos, Lucas, kim, Toine, Shannon, Veronique, Merijn en Joshua zijn met hun match naar Genua gegaan. Een aantal van hen hebben vanuit het reuzenrad van het prachtige uitzicht kunnen genieten.

Koen heeft lekker gechild met zijn gastgezin en omdat zijn gastmoeder mevrouw Kabel en meneer Boersma uitgenodigd heeft voor het avondeten op maandag mocht hij alvast gaan bedenken wat hij zou gaan maken. Tiramisu it is en er zal hier ongetwijfeld vermeld worden hoe de tiramisu smaakt.

Mevrouw Kabel en meneer Boersma waren via een omweg in Vernazza beland. Dit is één van de prachtige dorpjes die behoren tot de Cinque Terre. Vijf prachtig gelegen dorpjes die op de Unesco werelderfgoedlijst staan.

Maandag wordt het vroeg opstaan voor een aantal leerlingen, want om 08:15 vertrekt de bus voor een schitterende trip naar Lucca en Pisa.

Fino alla prossima volta

Zaterdag 9-3-2019:

Het weekend was begonnen en het weer was perfect. Ideaal om volledig in de Italiaanse cultuur op te gaan en een indruk te krijgen van de prachtige flora en fauna, idyllische dorpjes en de indrukwekkende steden met al haar historie.

Sommige leerlingen gingen met hun gastgezin op pad. Zoals Veronique en Toine die naar het prachtige Florence zijn gegaan. Justin, Simon en Mart zijn met de spelersbus van hun Italiaanse partner meegegaan want die moesten een wedstrijd spelen in La Spezia. ‘s Avonds hebben zij gedineerd bij Mart zijn partner.

Mevrouw Kabel en meneer Boersma werden meegenomen door Raffaella (Italiaanse organisatrice) en haar man Stefano om in een typisch Italiaans restaurant de lokale specialiteiten te proeven. Na afloop haalden zij een ijsje bij de oudste “gellateria” van Sestrië Levante. Het ijs smaakte zoals alleen Italiaans ijs kan smaken en in de ijssalon kwamen zij Kim en haar partner tegen. Kim had het heel erg naar haar zin en we hebben het idee dat dit ook voor de rest geldt.

Hieronder een paar foto’s die de leerlingen hebben ingestuurd. Tevens kunnen jullie via de volgende link alle foto’s zien die huisfotograaf Justin tot gisteravond heeft geschoten: https://drive.google.com/drive/mobile/folders/1FTTD4wHldn_LZmK5UggKM25KTf1lV4fC/1Kz8zjobrJfMti3jfcetuUU2_YiItscdN?sort=13&direction=a

Vrijdag 8-3-2019:

Vandaag begonnen de lessen om 08:00 uur. Uiteraard hebben onze leerlingen deze lessen bijgewoond. Omdat sommige leerlingen wat verder van de school verbleven moesten zij lekker op tijd hun bed uit. Iedereen had goed geslapen alleen het ontbijt werd verschillend ervaren. Waar het bij de ene leerling overheerlijk en lekker uitgebreid was, was het bij de ander een beetje karig of i.p.v. een lekker broodje werden er chocoladekoekjes aangeboden. Gelukkig kregen ze een groot lunchpakket mee en kunnen ze wat ruilen met elkaar.

Voor de één was de les wat interessanter dan voor de ander aangezien sommige docenten geen Engels spreken. Echter, was het wel een mooie gelegenheid om te zien hoe er in Italië lesgegeven wordt en dat het niet vanzelfsprekend is om in een modern gebouw met Smart Boards en wifi les te krijgen. Na de les was het tijd voor een wandeling door de stad en de gids wist veel over de rijke historie van Chiavari te vertellen. Er werden vele foto’s genomen en omdat Justin een prachtige camera bij zich heeft, is hij tot huisfotograaf gebombardeerd.

Na de stadswandeling vertrokken we per bus naar Sestrië Levante, dat aan het zuidelijkste puntje van de baai ligt. De Italiaanse leerlingen waren ondertussen ook aangesloten. Sestrië Levante is een prachtig stadje met een klein schiereilandje waar het zomers wemelt van de toeristen die een plekje met hun handdoek willen bemachtigen op het strand van de “Baya del Silencio”. Het weer was vandaag prachtig maar met een graadje of 18 nog even te koud om de zwemkleding aan te trekken. Ondertussen begonnen Julia haar voeten al wat pijnlijk aan te voelen van het vele wandellen terwijl Lucas juist elk obstakel als een free-run uitdaging zag.

Tijdens het wandelen liepen we langs een ijssalon en aangezien er niets lekkerder is dan Italiaanse “gelato” werd hier een uitgebreide pitstop gehouden. Mirjam was goed van vertrouwen en toen Lyanne zei hoe heerlijk het ijs rook ging Mirjam even ruiken. Gevolg was een “ijsneus”.  De ijsjes moesten nog even verbrand worden en daarom liepen we nog een stukje heuvelop en kon er van het prachtige uitzicht worden genoten.

Rond een uurtje of vier was het geen tijd voor cup a soup maar wel tijd om weekend te vieren. Alle leerlingen gingen met hun Italiaanse buddy mee. Ze gaan van het weekend allemaal leuke dingen met elkaar ondernemen. Deze avonturen zullen zo veel mogelijk in de dagverslagen worden gepubliceerd.

Arrivederci e un bel fine settimana.

Donderdag 7-3-2019:

Om 08:00 uur was iedereen netjes bij de Zuiderzeehal langs geweest om de eerste paspoortcontrole van de dag te doorstaan. Iedereen had al zijn/ haar documenten tip top in orde en Justin en Mart vinkte dit netjes af. Tijd om richting Schiphol te vertrekken en te ervaren hoe het is als je in Amsterdam of er voorbij werkt. Veel files, maar gelukkig waren we ruim op tijd vertrokken en kwamen we ruim op tijd aan. Mevrouw Kabel zat ons al op te wachten en het grote avontuur kon beginnen.

Ruimbagage inchecken gaat tegenwoordig machinaal en dat verliep erg soepel. De douane verliep iets minder soepel omdat een aantal leerlingen niet goed had gelezen wat er vooral niet in de handbagage mee mocht worden genomen. De deodorantbussen en de shampooflessen werden ingenomen en de leerlingen kregen wat laatste instructies en vrije tijd in het taxfree gedeelte van Schiphol.

Nadat we met de bus naar het kleine doch fijne KLM-toestelletje reden en iedereen zijn/ haar plekje gevonden had was het tijd om “airborne” te gaan. Voor sommige leerlingen was het de eerste keer vliegen en best wel even spannend. Gelukkig zat meneer Boersma naast Shannon en Mirjam die af en toe een klein gilletje lieten glippen maar omdat meneer Boersma bleef lachen dachten ze dat het allemaal wel goed ging. Er was veel turbulentie , maar dat mocht de pret niet drukken. Sommige leerlingen hadden zelfs het gevoel dat ze in de achtbaan zaten en uiteindelijk kwamen Mirjam en Shannon in een opperbeste stemming uit het vliegtuig.

Eenmaal veilig geland stond Raffaella al op ons te wachten met de bus en vertrokken we richting Chiavari. Dit was een half uurtje rijden en toen was het toch echt tijd om kennis te maken. Een spannend en onwennig moment, maar nadat het ijs eenmaal gebroken was is iedereen met zijn/ haar gastgezin meegegaan.

‘s Avonds liepen Justin, Mart en Simon gezellig met de Italiaanse mannen over de boulevard en aan de foto te zien hebben ze het voetbalstadionnetjes van Chiavari bezocht, Veronique heeft de foto van het strand genomen en van de rest van de leerlingen hebben we weinig gezien of gehoord. Geen bericht is goed bericht zullen we maar zeggen.

Vrijdag gaan de leerlingen eerst een les bijwonen en daarna zullen zij opdrachten in Chiavari uit moeten voeren zodat zij wat meer over de geschiedenis van de stad en haar omgeving te weten zullen komen. Morgen weer een verslag.

Vedere e passare una bella giornata

 

Reacties zijn gesloten.